Home - Actief - 21 oktober: Kerngedicht Loosbroek
Kerngedicht Loosbroek Zoals beloofd de komende drie weken de overige uitleg van de kerngedichten die ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Bernheze zijn gemaakt. Eerder kwamen aan de orde: Dinther, Heesch en Vorstenbosch. Deze week Loosbroek, gevolgd door Nistelrode en Heeswijk. Het gedicht dat is geschreven door Mathieu Bosch, is afgedrukt op canvas en hangt in gemeenschapshuis "De Wis" in Loosbroek. Het gemeenschapshuis is compleet gerenoveerd. Ter gelegenheid van de opening in april 2009 werd het gedicht aangeboden.
Zoals de meeste kernen van Bernheze is de oorspronkelijke bodem van het dorp schraal en woeste grond. Ontstaan uit moeras, werd de grond uiteindelijk vruchtbaar gemaakt en verbouwd.
Er zijn in Loosbroek zes koren, vandaar de vele kelen. En dat zijn veel kelen voor 1200 inwoners. De eeuwenoude school is misschien wel de oudste school van Nederland met zo'n ongeveer 150 jaar historie. "Groots en thuis uitgaan" in Loosbroek kan in "de Lunenburg". Vanuit de hele regio, maar ook uit Loosbroek (thuis) wordt er gedanst en feest gevierd. Het gemeenschapshuis is zoals eerder genoemd "De Wis". "om de hoek waakt de H. Donatus". De Sint-Antoniuskerk in Loosbroek is in 1913 ingewijd. In 2005 is de kerk gerestaureerd. Onder een afdakje buiten de kerk staat een stenen beeld van de Heilige Donatus. De parochie bezit een reliek van de heilige. De heilige Donatus wordt al sinds 1899 vereerd. In de kerk zijn van hem ook nog enkele beelden te vinden. Hij is de beschermer tegen onweer en blikseminslag. (wonderlijk is dat in 1923 een luchtballon boven Loosbroek is getroffen door blikseminslag). Dat het zand uit het zicht verdwijnt heeft te maken met het verdwijnen van het groen en het verschijnen van meer beton, zoals overal gebeurt. Een klein dorp kent zijn grenzen. Ook de mensen. Veel mensen vertrekken daarom naar elders, maar anderen blijven. Loosbroek Mathieu Bosch Mas Papo dichter van Bernheze |
Vorige | Volgende |
© Mas Papo 2019