Mas Papo | dichter

Home - Diversen - Interview Bernhezer 28 maart 2012

Mas Papo - Dichter

 

 

Home

Gedichten

Verhalen

Radio

Actief - Agenda

Diversen

Tekst en foto: Hieke Stek

Interview in de "De Bernhezer" van 28 maart 2012

Gemeentedichter Mas Papo presenteert eigen gedichtenbundel.

'In deze buurt; daar moet ik schrijven.
Waarom, dat weet ik niet,
maar schrijven moet
zodra de rivier te ruiken is'

Dit zijn de beginzinnen van een gedicht, dat in de bundel 'Aanvaart' staat. "De titel van de bundel is ontstaan in mijn gesprek met dichter Rutger Kopland, tijdens de Zin van Bernheze vorig jaar van de BernhezerKunstKring. Op die bewuste avond ben ik ook benoemd tot gemeentedichter." De bundel is vrijdag 23 maart gepresenteerd in de Pas in Heesch voor familie en enkele genodigden.

Het samenstellen van een gedichtenbundel staat helemaal los van zijn rol als gemeentedichter. "De meeste gedichten had ik al geschreven voor die tijd, maar een gedicht is voor mij pas af als het gedrukt staat: dan is het niet meer te veranderen en pas dan kan ik er afscheid van nemen. Voor die tijd blijf ik eraan schaven. Dat betekent dat oudere gedichten nieuwe zinnen of woorden hebben gekregen. Ik wil het zo hebben dat ik het goed genoeg vind om het uiteindelijk aan het papier toe te vertrouwen. Eën van de gedichten in de bundel is al 20 jaar oud, maar is zoals gezegd wel wat anders dan toen het geschreven is."

'Aanvaart'

Terugkomend even op de titel. "Ik ben een fan van Gerrit Achterberg en zijn eerste bundel heette 'Afvaart'. Ik was naar zo'n zelfde woord op zoek voor mijn eigen bundel en tijdens de poëzieavond raakte ik in gesprek met Rutger Kopland over betekenissen van woorden. Hij vond dat afvaart te maken had met afscheid. Hierdoor geïnspireerd bedacht ik dat mijn bundel een begin is in plaats van een laatste werk en zo kwam ik op 'Aanvaart'. Je bent nog niet toe aan afvaart | terwijl ik met de aanvaart een begin maak met dit alles. Dit zijn de laatste zinnen van een gedicht waarmee mijn bundel begint."

Gedichten in afdelingen

De bundel bestaat uit vier afdelingen: Thuis, Anderen, Elders en Dichter. Die zijn er om structuur aan te brengen. "Ik heb deze gedichten uitgekozen ter publicatie, omdat deze gedichten 'af' waren. De rest van mijn verzameling gaat nog onder de schaaf en wellicht worden deze in een vervolgbundel gepubliceerd. De thuis-gedichten zijn persoonlijk getint. In de afdeling 'Anderen' ben ik een toeschouwer en vertel over mensen die ergens mee bezig zijn met hun eigen gedachte. De gedichten die in 'Elders' staan, zijn geschreven in en op de plaatsen van de titels. De laatste afdeling 'Dichters', bevat gedichten over dichters en dichten. Ik heb geprobeerd eigen inspiratie en woorden om te buigen naar de stijl van genoemde dichters in mijn bundel. De dichter als dichter is hierin mijn inspiratiebron. Het is een hele andere manier van dichten. De gedichten binnen de afdelingen staan in een redelijk willekeurige volgorde en vormen derhalve geen cyclus, hoewel er toch een soort volgorde in te lezen valt."

Gemeentedichter

Mas had zich als gemeentedichter voorgenomen poëzie uit te dragen, dichter bij de mensen te brengen en ook lezers te inspireren om zelf poëzie in te sturen. "Er is wel een beweging in gedichtenland ontstaan. Mensen sturen regelmatig gedichten in, welke dan gepubliceerd worden in dit weekblad, maar wat mij betreft mag dat nog veel meer. Ik nodig nogmaals de inwoners uit om hun poëzie op te sturen naar: info@ddvb.nl. Ook is er contact ontstaan met lokale radio WanFM en sinds een aantal weken is de rubriek DDVB (DeDichterVanBernheze) wekelijks te beluisteren op zaterdagmorgen in het programma Goedemorgen Bernheze van Roy van Brink. Leuk om te doen. Als gemeentedichter van Bernheze ben ik gevraagd om het programma 'Literatuur' te coördineren voor het Slokdarmfestival in Veghel. Ik heb onder andere het idee geopperd bij de organisatie om een gemeentedichter van Veghel te gaan zoeken. Zij zijn naar de gemeente gegaan en het idee werd enthousiast begroet. Het gevolg is dat op de eerste avond van het Slokdarmfestival een deskundige jury (bestaande uit stadsdichters) uit de 5 kandidaten die zich hiervoor hebben aangemeld een gemeentedichter zal kiezen. Er gaat veel gebeuren op gebied van literatuur en ook hier zijn dichters, verhalenvertellers en schrijvers uit Bernheze van harte welkom", besluit de Heeschenaar. Ook in Bernheze staan er nog verschillende plannen op stapel.

De bundel 'Aanvaart' kost € 9,95 en is te koop bij de boekhandels Bruna en Ceelen in Heesch, Paperpoint in Dinther, DeRijks in Oss en Beks in Veghel. Daarnaast ligt het in Den Burg bij boekhandel het Open Boek.

© Mas Papo 2019