Mas Papo

Home - Diversen - Interview Bernhezer

Mas Papo - Dichter

 

 

Home

Gedichten

Verhalen

Radio

Actief - Agenda

Diversen

Tekst en fotografie Hieke Stek

Interview in de "De Bernhezer" 10 oktober 2008

De meikevers. De debuutroman van Mas Papo uit Heesch.

De meikevers is een paperback van 146 pagina's en gaat over een vader en een zoon die een wandeling maken vijftig jaar nadat de vader het stuk als kind liep. Dagelijks van huis naar school en weer terug. Op hun wandeling komen ze herinneringen tegen van de vader, die vooral terug gaan naar de oorlog. Het lijkt een gewone wandeling, maar het blijkt een zoektocht met een verrassende wending die de vader bevrijdt van eerdere gedachtes. Het boek is te verkrijgen bij de boekhandels in Heesch en Oss, of te bestellen via de website www.maspapo.eu en kost € 12,50. Het schrijven is Mas niet vreemd. Hij schreef al eerder studieboeken over onder andere informatisering voor het MBO, voor verschillende uitgevers vanuit zijn professie. En hij waagde zich als debutant op het dichterspad in de Bernhezer Dichtbundel: Dichter op de huid. "Dichten is voor mij een manier om in mooie zinnen gebeurtenissen of belevingen te beschrijven. Het zijn compacte momentopnames. Vergelijk het met een foto. Water is voor mij een grote inspiratiebron. Taal is als water. Ik kan erin verdrinken." Nu de roman: De meikevers.

Een roman

"Dat heb ik altijd willen doen: een roman schrijven. Het boek is gebaseerd op een wandeling die ik met mijn vader heb gemaakt, maar ik heb het geromantiseerd. Veel mannen van mijn leeftijd hebben vaders die de oorlog intensief hebben meegemaakt. De vader in het boek neemt de zoon mee en laat hem zijn jeugd zien op een bijzondere manier: als een kind stralend over zijn land. Hij vertelt welke mensen er waar woonden en over gebeurtenissen die indruk op hem hebben gemaakt. Ze praten tijdens de wandeling niet alleen over de mensen uit de omgeving, maar ook over gemeenschappelijke interesses en hun eigen relatie: Lopend in een waas van licht en de lucht vol met trilling. De laatste is een zin uit het gedicht, waar het boek mee begint. Het gedicht is eigenlijk een samenvatting van het boek. Wellicht om de lezer hiermee nieuwsgierig te maken."

De meikevers

Mas schreef het gedicht zeventien jaar geleden op 9 oktober 1991, naar aanleiding van de wandeling met zijn vader op 5 mei 1989. "Daarom is onder andere de ondertitel van het boek ook Een bevrijding. Na zoveel tijd eindelijk een boek, dat was het andere gevoel van bevrijding. Voor het derde gevoel van bevrijding, moet je echt het boek lezen. De titel De meikevers is gegroeid tijdens het schrijven. Mijn vader vertelde wel eens over de meikevers. Iets van vroeger. Daarnaast maakten wij de wandeling in de tijd van de meikevers. Voor mij is de meikever ook een symbool geworden van de verbondenheid tussen ouders en kind. Daarom deze titel."

Over het boek

De schrijfstijl van Mas is soms poëtisch en anderzijds literair. Niet mistig maar helder. Het boek is in een ik vorm geschreven met veel dialogen. Eigenlijk een verslagvorm. Geen opsomming, maar een prettig leesbaar verhaal. "Ik had eigenlijk niet de intentie om er een publiek boek van te maken, maar ik heb het aan verschillende mensen laten lezen ter correctie en beoordeling en zij gaven aan dat het ruimer gelezen zou kunnen worden. Ik heb het in eigen beheer laten drukken. Ik las ergens: Geen schrijver die groot gelezen wil worden, maar klein voor achter in de boekenkast en dat past wel bij mij."

© Mas Papo 2019